Information for people from Norway

For everything that is related to Lyme and/or Lymeland, but doesn't fit in the other forums. Speak your mind, connect, ask help, etc.
X-member
Posts: 3466
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Sat 18 May 2019 0:10

Flåttsenteret har ofta bra information om borrelios, men ibland tycks dom inte ens ha hämtat informationen direkt från ILADS utan verkar istället ha läst vad okunniga lekmän på nätet tror att ILADS säger.

Här kommer ett sådant exempel och när man talar om kronisk borrelios i denna text så menar man det samma som IDSA kallar för late Lyme disease, dvs stadium 3.

Ett klipp:
Noen miljø, blant annet den amerikanske organisasjonen ILADS hevder at Kronisk borreliose er underdiagnostisert.

[...]

Disse miljøene mener videre at Kronisk borreliose er vanskelig å påvise med antistofftestene, og at standard behandling, antibiotika i 3-4 uker, ikke dreper bakteriene.
https://xn--flttsenteret-ucb.no/kronisk ... flattbitt/


Min egna kommentar: Har flåttsenteret verkligen kollat upp vad ILADS själva säger när det gäller en sen borrelios? Jag tror nämligen inte alls att ILADS har sagt att antikroppstesterna (och nu menar jag alltså dom nyare och därmed bättre borreliatester som används i Norge och inget annat!) är så förbaskat dåliga och jag vet definitivt att ILADS (och ILADS-utbildade europeiska läkare) har sagt att behandlingsvikten bara är "upp emot" 50% vid en sen borrelios.

X-member
Posts: 3466
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Sat 18 May 2019 0:36

Tillägg till svaret ovan.

Förövrigt så är faktiskt både tidig, spridd borrelios (stadium 2) och kronisk (dvs, sen/stadium 3) borrelios underdiagnosticerat i Norge. Och det är dessutom mycket värre i Norge än i Sverige just när det gäller sen borrelios.

För i Sverige har nämligen ca 5% (tidigare var det ca 5-10% men det har nog blivit lite bättre med åren) en sen borrelios vid diagnos av svenska läkare och i Norge har mindre än 1% av borreliafallen en sen borrelios vid diagnos av norska läkare.

Tillägg:

Dessutom (om jag nu inte är felinformerad) är ME/CFS-diagnoser vanligare i Norge än i Sverige, så jag skulle tro att man kan hitta en del av dom "missade" norska borreliafallen i den gruppen, men även under div andra diagnoser.

X-member
Posts: 3466
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Thu 23 May 2019 18:04

Jag måste nog nu varna för den norska facebookgruppen Lyme Borreliose Norge, för dom sprider nämligen den ena felciteringen efter den andra av ILADS och tyska "LLMD:s" vilket ni (bland annat) kan läs om här i forumet: https://www.lymeneteurope.org/forum/vie ... 500#p45574

Och att jag måste varna för just denna norska grupp är inte bara för att dom skiter i ILADS och tyska läkares goda namn och rykte, utan för att dom även skiter fullständigt i att jag har sagt till dom att att dom skall sluta upp med dumheterna.

X-member
Posts: 3466
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Thu 23 May 2019 18:50

Det jag skrev i föregående svar är faktiskt rätt så typiskt för patientföreträdare som inte är så pålästa, dvs dom tror på och sprider precis vilka "påhitt" som helst, och dom tror att när man säger till dom, så kommer man istället från motståndarsidan i debatten. Men det är alltså istället ILADS och europeiska "LLMD:s" som jag försvarar!

Nedanstående norska patientförening (som även finns på facebook) är mycket bättre pålästa och sprider inte några sådana "påhitt".

Norsk Lyme Borreliose-forening

http://www.lyme.no/

Post Reply